Ga naar de inhoud
Home » Blaren bij wandelen

Blaren bij wandelen

Bij wrijving op de huid kan een blaar ontstaan. Een vochtophoping in de opperhuid. Een blaar op de voet kan worden veroorzaakt door schoenen die te strak zitten of het wrijven van de sok. Blaren kunnen ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld door een huidaandoening daar hebben we het nu niet over.

De plaatsen waar blaren veel voorkomen zijn onder de bal van de voet, aan de zijkant bij de tenen en bij de hiel. Een warme huid heeft meer kans op blaren. Bij het wandelen worden voeten vaak warm en houdt de beweging lang aan, daarom is de kans op blaren groter.

Kleine dichte blaren zullen vanzelf weg gaan. Zorg ervoor dat de wrijving weg blijft, de huid goed kan drogen aan de lucht en in enkele dagen is herstel zichtbaar. Grote blaren hebben vaak wel twee weken nodig voor herstel. Als je blaar open is, ontsmet dan eerst de huid om een infectie te voorkomen, dit is erg makkelijk met een wattenstaafje en alcohol. De huid herstelt sneller bij goede verzorging, bijvoorbeeld met een zalf of crème waar ureum aan toegevoegd is.  

Voor herstel is het goed om de schoenen die gebruikt worden tijdens wandelen te bekijken. Let erop dat ze niet kapot zijn aan de binnenzijde waar de blaar is ontstaan.

Overmatig transpireren kan ook een oorzaak zijn, let dus goed op van welke materialen de schoenen zijn die u draagt en vergeet de sokken niet.

Wij kijken altijd met u mee wat de oorzaak is van de blaar. Bij het aanpakken van de onderliggende oorzaak is het probleem sneller verholpen. Soms kan een inlegzool helpen wanneer er een specifieke plek in de schoen voor wrijving zorgt. Bij lange wandelingen kan wandelwol of talkpoeder een oplossing zijn tegen wrijving en transpiratie.

Blaren bij wandelen