Ga naar de inhoud
Home » Pijn aan de bovenkant van je voet

Pijn aan de bovenkant van je voet

Dat kan veelzijdig zijn. Een ontstoken pees, een stressfractuur, een irritatie door schoenen.

Een groot deel van je gewicht komt tijdens belasting op je voeten terecht. Daar sta je vaak niet bij stil. Dan kan het best schrikken zijn wanneer er tijdens het lopen pijn aan de bovenkant van je voet ontstaat. Zeker wanneer je de oorzaak niet kan aanwijzen.

Als je voet echt gebroken is dan kun je amper lopen, dat komt maar weinig voor zonder oorzaak.

Een stressfractuur kan wel leiden tot een botbreuk, als je door blijft lopen. Een stressfractuur is een klein scheurtje in het bot. Het kan optreden wanneer spieren vermoeid raken. Dit is een veel vorkomen verschijnsel op de middenvoetsbeentjes, omdat die dun en lang zijn er ontstaan enorm veel krachten bij elke voetstap. De oorzaak is meestal overbelasting.

Een ontstoken pees aan de bovenkant van je voet. De pijn voel je vooral pijn het midden van de voet en richting de tenen. Bij elke afwikkeling van de voet spannen de teenspieren aan en wordt de irritatie groter. Vooral bij mensen met een hoge voetboog (pes cavus) zien we deze klachten.

Bij te kleine schoenen kan de pijn ontstaan door de wrijving van de wreef tegen de schoenen. Ook het herhaaldelijk stoten van de tenen tegen de voorzijde van de schoenen kan pijn op de voet veroorzaken. De pijn kan verdwijnen bij het wisselen van de schoenen.

Een neuroom, zenuwbeklemming tussen de middenvoetsbeentjes kan een enorme scherpe of brandende pijn veroorzaken. Er is niet veel ruimte tussen de middenvoetsbeentjes, dus bij een zwelling of ontsteking van de zenuw kan de pijn snel verergeren. Vaak is hier de oorzaak ook te smalle of te strakke schoenen. Deze klacht kan verward worden met een vaatprobleem in de voeten, dat kan dezelfde pijn opleveren.

Bij pijn aan de bovenkant van de voet kijken we altijd naar het probleem en de oorzaak om dit aan te pakken. Dat kan een simpel schoenadvies zijn of een inleg(steun)zool die de pijn kan verlichten. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig voor een afspraak. 

Pijn aan de bovenkant van je voet