Ga naar de inhoud
Home » Heupklachten

Heupklachten

Heupklachten kunnen bij iedereen voorkomen. Niet alleen bij oude of versleten mensen. Een heupklacht kan bijvoorbeeld artrose (slijtage) zijn, of een slijmbeursontsteking, een overbelasting of komen door overgewicht.

De meest voorkomende klachten zijn startpijn (bij opstaan of in de loop van de dag na rust), pijn in rust en pijn bij beweging. Uitstralende pijn in de lies of het bovenbeen komen ook voor. De pijn komt vooral voor aan de boven en buitenkant van de heup en de zijkant van de dij.

Wandelen, traplopen en slapen op de pijnlijke heup kunnen de klachten verergeren. Toch zie ik vaak dat mensen doorlopen met hun klachten. Tot de pijn helemaal de beperking oplegt. Pijn is een signaal om het rustiger aan te doen.

Wandelen kan ook soms de oplossing zijn, meer in beweging zijn. Alleen niet wanneer het looppatroon de oorzaak is van alle klachten. Wij kijken altijd naar de oorzaak van de klachten, de bewegingen in de voeten, de voetstand en het looppatroon. Mocht daar een afwijking liggen wat de heupklachten kan beïnvloeden is het aan te pakken met zolen. Zolen kunnen de voetstand aanpakken, het looppatroon verbeteren. Hierdoor kunnen de geïrriteerde spieren rondom de heup herstellen/ genezen waardoor de heupklachten afnemen tot verdwijnen.

De fysiotherapeut kan de heupklachten lokaal aanpakken en oefeningen ter versterking van de omliggende heupspieren geven. Een samenwerking met het aanpakken van het looppatroon kan de klachten wel vaak sneller oplossen.

Kijk ook eens naar de slijtage van je schoenen bij heupklachten, wanneer deze scheef versleten zijn kan dit nadelig de klachten beïnvloeden. Loopt dus niet te lang door met versleten schoenen.

Heupklachten