Ga naar de inhoud
Home » Verzwikking van de enkel

Verzwikking van de enkel

Wanneer de voet ten opzichte van het onderbeen een te grote beweging naar binnen of naar buiten maakt, dan kunnen de gewrichtsbanden rondom het enkelgewricht uitrekken of zelfs inscheuren. Dit noemt men een verzwikking of een inversietrauma. Het is één van de meest voorkomende letsels en kan al optreden bij het afstappen van een trapje of een stoeprand. Een enkelverzwikking is ook de meest voorkomende sportblessure. Meestal gaat de voet naar binnen en zakt men door de enkel naar buiten toe waarbij de buitenste gewrichtsbanden gekwetst worden. Meestal is de voorste band aan de buitenzijde van de enkel uitgerekt of gescheurd. In ernstige gevallen kunnen de onderste en achterste gewrichtsband aan de buitenzijde van de enkel ook doorgescheurd zijn, wat leidt tot volledige instabiliteit van de enkel. Een verzwikking gaat (vaak) gepaard met plotse scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waardoor voorzichtig lopen vaak weer gaat. Het blijft een periode pijnlijk om op uw voet te staan. Een plotse zwelling aan de buitenzijde van de enkel direct na de verzwikking (vaak het ‘ei’ genoemd) duidt eerder op een bloeding en kan wijzen op een scheur van de banden, of zelfs een barst of breuk van het scheen- en/of kuitbeen. De behandeling van een verzwikking van de enkel is afhankelijk van de ernst van de verzwikking.

Voor een minder erge verzwikking is geen specifieke behandeling nodig. Meestal volstaat een periode van rust, koelen d.m.v. ijs en hoog leggen gedurende enkele dagen. Daarna treedt er herstel op van de beschadigde enkelband. U kunt lopen, eventueel met een klein steunverband, desnoods met behulp van krukken, tot de ergste pijnklachten voorbij zijn. Herstarten van normale bezigheden is meestal binnen 1-2 weken mogelijk. Wat je vooral bij pijnlijke enkels nodig hebt zijn goede stabiele steunzolen en de juiste aangepaste schoenen.

Bij een ernstige verzwikking wordt een loopgips gegeven. Alleen in gevallen van vaak optredende en invaliderende enkelinstabiliteit d.w.z. als de enkel volledig uit de enkelvork kan kantelen bij het minste, is een operatief herstel van de gewrichtsbanden te overwegen.