Ga naar de inhoud
Home » Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

  • Wat krijg ik vergoed van de verzekering? De vergoedingen voor podotherapie verschillen per zorgverzekering. Een antwoord op uw vraag kan u op volgende website terugvinden https://www.podotherapie.nl/vergoedingenoverzicht/
  • Gaat podotherapie van mijn eigen risico af? Nee, podotherapie valt onder de aanvullende verzekering.
  • Hoeveel zolen kan ik per jaar krijgen? Dit hangt af van de verzekering. https://www.podotherapie.nl/vergoedingenoverzicht/
  • Kan ik mijn zolen in meerdere schoenen dragen? Ja. Indien uw schoen een binnenzool heeft, haalt u deze eruit en vervangt u dit door uw zool. Indien de zool niet goed past in de schoen, neem dan contact op met uw podotherapeut.
  • Kan ik zolen met sporten gebruiken? Alleen bij goedkeuring van de podotherapeut, neem hiervoor contact op. Er bestaan sportzolen die specifiek bedoeld zijn voor het sporten.
  • Moet ik nu altijd en heel mijn leven de zolen dragen? Nee dit is niet noodzakelijk. Door de jaren heen kunnen de voeten veranderen daarom is het belangrijk om jaarlijks  uw voeten te laten controleren.
  • Hoe lang gaan de zolen mee en hoe moet ik ze onderhouden? Het verschilt per persoon en het gebruik van intensiteit. De gemiddelde levensduur bedraagt 2 jaar van ADL zolen. Sportzolen daarentegen slijten harder.
  • Kan ik de zolen ook in open schoenen dragen? Er zijn sandalen waarbij dat kan. De voorkeur gaat uit naar een uitneembaar voetbed, zodat u de zool kunt verwisselen. De podotherapeut helpt u graag om het perfect passend te maken wanneer dat mogelijk is. Neem hiervoor contact op met uw podotherapeut. Wist u ook van het bestaan van FITS? Neem alvast een kijkje op volgende website https://www.fitsfootwear.nl. Voor meer info contacteer uw podotherapeut.
  • Worden Fits slippers vergoed vanuit de aanvullende verzekering? FITS zijn een therapeutische interventie en vallen onder podotherapeutische zolen, wordt dus vergoed zodra u vanuit uw polis vergoeding heeft. https://www.podotherapie.nl/vergoedingenoverzicht/
  • Wat zijn goede schoenmerken? Een goede schoen gaat niet altijd gepaard met bepaalde merken. Wel is de stevigheid een belangrijk aspect, dit kan bekeken worden door middel van bepaalde testen. Tijdens het onderzoek wordt er gronding gekeken naar het type schoen dat u draagt en of dit passend is voor uw voeten. Hier zal zo nodig advies over gegeven worden.
  • Zijn er controle afspraken? Na 6 weken lopen op de zolen plannen we een controle afspraak, dit kan per telefoon of in de praktijk. Het advies is om bij volwassenen jaarlijks de zolen te laten controleren om klachten voor te blijven en na te gaan of de zolen noodzakelijk zijn. Bij kinderen t/m 14 jaar is het elk half jaar het advies, dit vanwege de groei.
  • Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog? Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is gegarandeerd in het bezit van een HBO- bachelordegree verkregen na het volgen van een 4 jarige HBO opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekent dat iedereen deze titel mag dragen.
  • Waarom moet ik ook naar de podotherapeut? Dit is altijd op verwijzing van de POH of internist. Uw podotherapeut is de hoofdaannemer van de voetzorg in de voetengezondheidszorg en gaat na in hoeverre u risico loopt het verkrijgen van voetwonden.
  • Wat doet de podotherapeut tijdens een diabetes voetonderzoek? Er wordt zogenaamd een ‘zorgprofiel’ vastgesteld, een risicoanalyse. Er kan tijdens het onderzoek preventief een hulpmiddel gemaakt worden om het risico te verkleinen. Diabetische voeten kunnen snel veranderen daarom is het belangrijk regelmatig uw voeten opnieuw te laten controleren.
  • Waarom moet ik vaker naar de podotherapeut? Hoe groter het risico hoe vaker u bij de podotherapeut moet komen. Zorgprofiel 0 heeft het minste risico op het verkrijgen van voetwonden en zorgprofiel 4 loopt het meeste risico op het verkrijgen van voetwonden. Zodra er sprake is van een voetwond, weet men dat dit minder snel zal genezen en willen wij dit dus zo veel mogelijk voor te blijven.
  • Wordt de pedicure vergoed? Dat hangt af van het risico dat uw voeten lopen op voetwonden. Aan de hand daarvan wordt bepaald of u in aanmerking komt voor pedicure behandelingen en zo ja hoeveel.
  • Mag ik op slippers of blote voeten lopen? Wanner het gevoel of de doorbloeding niet goed is, dan moet u ALTJID iets aan de voeten dragen om wondjes te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen!

Het gaat veelal om sporttape en dat is bestand tegen water. Maar na meerdere contact momenten met water, is de kans op loslaten wel steeds groter. Het advies is vaak dan ook om het contact met water te beperken om zo optimaal mogelijk van de tape te kunnen genieten.
De witte sporttape mag u maximaal 2 dagen laten zitten en de gekleurde Medical tape mag zelfs 4 tot 6 dagen blijven zitten. Houdt er wel rekening mee wanneer er jeuk ontstaat, dat u direct de tape eraf haalt!

Een pedicure behandeling is zelden pijnlijk wanneer u voor voetverzorging komt. Wanneer u voor een ingegroeide teennagel of likdoorn komt, dan zal de eerste behandeling gevoelig tot pijnlijk zijn en bij elke daarop volgende afspraak zal de pijn minder zijn.
Dat betekent dat u na uw behandeling gewoon lopend de deur uit kan gaan. Uw pedicure zorgt ervoor dat u weer prettig kan gaan en staan.

Nee dat hoeft niet wanneer er een uitneembaar voetbed aanwezig is. Uw podotherapeutische zool kan in plaats van de zool van uw schoen gedragen worden. Op deze manier kunt u dezelfde maat behouden.

Nee, een instapper kan ook goed zitten met zolen. Het heeft wel de voorkeur dat de instapper een stevig contrefort (achterkant schoen) heeft en een uitneembaar voetbed. Let er alleen wel op dat u met een steunzool iets hoger in de schoen zit, dus het kan zijn dat u bij de hielen meer op en neer schuift tijdens het lopen.

Ja, dat kan. Uw orthopeed maakt het been waar de prothese zit, vaak wat langer zodat deze beter in de kom blijft zitten. Maar dat kan wel klachten geven, daarom is een analyse om uw balans weer te vinden wel aan te raden. Dit kan bij de fysiotherapeut met oefeningen. Soms is het prettig om een hakverhoging te dragen, zodat u weer recht staat. Deze hakverhoging maken wij na een uitgebreid onderzoek naar het verschil in beenlengte.

De slippers, FITS, worden gemaakt door een extern bedrijf, genaamd PLT. Wij modelleren zelf de zolen op de computer en sturen deze op. Het model en materiaal van de slippers overleggen we samen met u. U bent vrij in de keuze van de slippers, wij kunnen u wel adviseren in het model.

In principe doen we dit niet, mits een patiënt geen stands- of loopafwijkingen heeft en geen beperkingen in de beweeglijkheid van de voeten heeft. Slippers kunnen niet meer of heel lastig aangepast worden, dus moet de patiënt er zeker van zijn om de slippers aan te schaffen.
Wij adviseren u sterk aan om eerst met steunzolen aan de slag te gaan, dit voetbed is de basis van de slippers.
Steunzolen kunnen wij gemakkelijk aanpassen indien deze niet prettig lopen. Wanneer deze wel prettig lopen, is de volgende stap om eventueel met slippers aan de slag te gaan.

Ja, wij hebben wat betreft de steunzolen alles in eigen beheer. Van opmeten, tot modelleren en het afwerken van de steunzolen.

Ja, indien dit nodig is overleggen we altijd met de desbetreffende therapeut. Over het algemeen zijn dit vaak fysiotherapeuten, maar ook orthopeden worden regelmatig gesproken over een behandelplan voor een patiënt. Voor diabeten is het van belang dat we korte lijnen hebben met huisartsen, praktijkondersteuners en de diabetische verpleegkundige of wondverpleegkundige.

Nee, we maken niet zelf de schoenen. Wat wij wel doen is het aanmeten van schoenen en slippers. Wij meten de lengte en breedte op van uw voeten en kiezen samen met u de schoenen of slippers die u wilt. Zo werken wij samen met FITS Footwear voor slippers en sandalen en werken wij samen met allesvoordepodotherapeut voor schoenen

Als u zolen van ons heeft, draagt u deze veelal in uw sport- en dagelijkse schoenen. Echter wilt u in de koudere maanden vaak ook geschikte huisschoenen dragen i.p.v. de buitenschoenen die in deze maanden toch vrij snel vies worden.
In samenwerking met Allesvoordepodotherapeut verkopen wij ook huisschoenen, waarbij uw podotherapeutische zolen ook netjes in passen. Deze huisschoenen bieden ook warmte voor uw voeten in de koude maanden. Dus ook in deze maanden kunt u in huis gewoon verder lopen op uw steunzolen. Deze huisschoenen kunt u samen met uw podotherapeut uitzoeken en bestellen. De podotherapeut zal u verder helpen met de geschikte schoenmaat.

Wij hebben geen directe samenwerking met specialisten die een brace kan maken. Wel is het zo dat wij u makkelijk kunnen doorverwijzen als u een aangemeten brace nodig heeft.

Vilt mag maximaal 2 dagen blijven zitten wanneer er een wond aanwezig is. Op advies van uw podotherapeut kan dit anders zijn. Ditzelfde geldt ook voor wanneer er geen wond aanwezig is, maar wel vilt is toegepast. Uw podotherapeut beslist dan hoelang het vilt mag blijven zitten. Dit zal in de richting van 4 tot 7 dagen zijn.