Ga naar de inhoud
Home » Aandoeningen » Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie

Klachten bij Mortonse neuralgie, ook wel mortons neuroom genoemd

Pijn aan de bovenkant of onderkant van de voet, bij de gewrichten van de tenen. Scherpe pijn. Het gevoel alsof je tenen los of doof in je schoenen liggen. Het gevoel van een kiezelsteen onder de bal van de voet. Er zullen zeker mensen zijn die dit gevoel herkennen.


Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan hij opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Het probleem ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samen komen. Waar deze twee zenuwen samenkomen, is de zenuw dikker in doorsnede dan de andere zenuwen die naar de tenen gaan. Ook ligt de zenuw in het onderhuidvetweefsel, net boven het vetpolster van de voet, dichtbij de arterie en venen (bloedvaten). Boven deze zenuw ligt een dik ligament (band) die de middenvoetsbeentjes bij elkaar houdt. Dit ligament is erg sterk en vormt het dak boven de zenuw. Het grondoppervlak drukt, met elke stap, van onderuit tegen de verdikte zenuw en het dikke ligament geeft een druk naar beneden. Dit veroorzaakt compressie van de zenuw in de smalle ruimte tussen de middenvoetsbeentjes.

De klachten kunnen verholpen worden, hoe eerder het probleem wordt aangepakt des te meer kans is er dat de pijn wegtrekt. Mocht podotherapie geen hulp bieden dan kan de chirurg de zenuw altijd nog klieven, waardoor de zenuw doof blijft en wel de pijn verdwijnt.

Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen, waarom komt de zenuw in uw situatie klem. Ontstaat het op specifieke momenten, bij bepaalde schoenen of het lopen op een harde of zachte ondergrond. Mogelijk is er een relatie met de voet- of tenenstand. Dit is belangrijk om te achterhalen en zal in het podotherapeutisch onderzoek naar voren komen. Bij deze klachten vragen we altijd meerdere schoenen mee te nemen die vaak gedragen worden.