Ga naar de inhoud
Home » Behandelingen » Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen

Adviezen bij podotherapeutische zolen

Veel voetklachten kunnen behandeld worden door middel van podotherapeutische zolen. Dit zijn flexibele inlegzolen. Welke materialen de podotherapeut kiest voor de zolen en welke functie de zolen krijgen, is afhankelijk van de gegevens die naar voren komen uit een uitgebreid onderzoek. De levertijd van de zolen bedraagt maximaal 1 week.

Podotherapeutische zolen

Zolen worden gemaakt bij:

  ~ Standsafwijkingen
  ~ Pijn- en vermoeidheidsklachten in voeten en benen
  ~ Voetklachten als gevolg van overbelasting
  ~ Hielklachten
  ~ Voorvoetklachten
  ~ Overmatig eelt of terugkerende likdoorns
  ~ Specifieke klachten aan enkels en knieën bij kinderen
  ~ Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus en Reumatoïde Artritis
  ~ Klachten elders in het lichaam die veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand en een verkeerd looppatroon (ook enkel, knie, heup en rugklachten)

Behandeling

Uw eerste bezoek bestaat uit een onderzoek. Tijdens het onderzoek vindt een vraaggesprek over uw klacht plaats en een voetonderzoek.

Daarna beoordeelt de podotherapeut de beweeglijkheid van uw voeten en wordt het looppatroon beoordeeld. Een digitale afdruk van uw voeten wordt gemaakt. Met een 3-dimensionale scan van uw voeten ontwerpt de podotherapeut uw zolen op de computer (CAD/CAM ontwerp). Het ontwerp wordt met een computergestuurde printer geprint. De levertijd van de zolen bedraagt maximaal 1 week.

Verloop

De gewenning van de zolen is twee weken. U kunt bijvoorbeeld spierpijn krijgen. Na twee weken mogen de zolen niet meer irriteren. Vervolgens duurt het gemiddeld twee maanden totdat uw klachten verbeterd zijn. Neem contact op met uw podotherapeut voor een controleafspraak wanneer de zolen niet het gewenste effect hebben. Wij adviseren een keer per jaar voor een controle te komen. Tijdens deze controle wordt bekeken of de zolen optimaal voldoen en of er nog voetklachten bestaan waar we u mee kunnen helpen.

Adviezen

  • ~ Haal de zolen elke avond uit uw schoenen
  • ~ Leg zolen niet bij een verwarming of kachel te drogen
  • ~ Smeer het leer van de zolen regelmatig (elke 2 maanden) in met blanke schoenencrème
  • ~ U kunt uw zolen schoonmaken met een vochtige doek
  • ~ De afdeklaag kan bij slijtage vervangen worden
  • ~ Ligt er in uw schoen een los zooltje met verhoging verwijder deze dan voordat u de podotherapeutische zool in de schoen legt