Ga naar de inhoud
Home » Aandoeningen » Sportblessures

Sportblessures

Sporten is leuk om te doen en vaak ga je meerdere keren per week.

Elke keer wanneer het tijd is om te trainen of zelfs voor een wedstrijd, dan wil je je voor 100% inzetten. Dat maakt dat het lichaam het wel zwaar te voortduren kan krijgen. Zeker wanneer er geen rustdag tussen het sporten in zit. Het lichaam heeft ook rust nodig om te kunnen herstellen. Voeding speelt een hele belangrijke rol en ook nachtrust. Wanneer er geen rekening gehouden wordt met deze factoren, dan ligt een overbelasting blessure op de loer. Voorbeelden van veel voorkomende blessures zijn de heupen, de knieën, de onderbenen, enkels of voeten.

Een acute blessure kan ook roet in het sporten gooien. Dit ontstaat vaak wanneer de sporter al wat vermoeid is en/of een verkeerde beweging maakt. Ook hier kan een goede voorbereiding en training positief ten goede komen om acute blessures te voorkomen.

Naast de bovenstaande factoren zijn er ook lichamelijke factoren die de kans op een blessure vergroten. Hierbij kan gedacht worden aan het loop- en stand patroon. Is het allemaal functioneel voor de sport die beoefend wordt, of kan er beter wat aan gedaan worden? Bij eentonige sporten kan er bijvoorbeeld een blokkade op een onhandige plek in de voet ontstaan. Dit kan door de podotherapeut verholpen worden met een manipulatie en dan is het raadzaam om dit in stand te houden met podotherapeutische zolen.

De spieren moeten allemaal goed samenwerken en sterk genoeg zijn. Hoe ziet de dagbesteding eruit? En weegt het sporten op tegen de zituren die gemaakt worden? Dit kan allemaal nagelopen worden om alle factoren in kaart te brengen om ervoor te zorgen dat de blessure goed behandeld wordt of dat er een preventieplan komt.

De podotherapeut werkt nauw samen met andere specialisten en met jou om ervoor te zorgen dat jij klachtenvrij kan sporten.

Iedereen wil tenslotte pijnvrij kunnen sporten.