Ga naar de inhoud
Home » Aandoeningen » Pijn aan de kindervoet

Pijn aan de kindervoet

Verschillenden soorten pijn aan de kindervoet

Uw kind klaagt over vermoeidheid in zijn of haar voeten, heeft pijn tijdens het lopen of struikelt regelmatig. Uw podotherapeut weet raad bij pijn aan de kindervoet. De podotherapeut is erkend specialist op het gebied van voeten.

Hoe verloopt de ontwikkeling van de kindervoet?

De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet.

0-2 jaar

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen.

Vetkussen onder de voeten

Onder de baby voet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Eerste stapjes

Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

O-Stand

Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2-6 jaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.

6-8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Onderzoek

Door onderzoek kan de podotherapeut de (vermoedelijke)oorzaak van de klachten bij uw kind vaststellen. Het podotherapeutische onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. Afhankelijk van de klachten kan het onderzoek worden uitgebreid of is aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

Na het onderzoek maakt uw podotherapeut een behandelplan op maat en legt deze aan u voor. De behandeling kan bestaan uit een of meer van de volgende therapieën:

    ~ Schoenadvies: kinderschoenen moeten geschikt zijn voor de voeten en de juiste pasvorm hebben.
    ~ Zolen ter correctie of compensatie van de voetstand.
    ~ Voorlichting en advies: bijvoorbeeld als uw kind klaagt over (pijn)klachten.

Samenwerking met de kinderfysiotherapeut of oefentherapeut kan een voorkeur hebben in sommige situaties.