Ga naar de inhoud
Home » Hielpijn bij kinderen

Hielpijn bij kinderen

Pijnlijke voeten bij kinderen komen regelmatig voor. Toch klopt dit niet. Het is niet nodig op kinderleeftijd al pijnlijke voeten te hebben. Meestal gaat de pijn vanzelf over. Soms houdt de pijn langere tijd aan, dan is het verstandig de voeten te laten controleren.

Hielklachten, voorvoetklachten of pijn aan de tenen. Er zijn verschillende delen van de voeten die pijn kunnen doen. We belichten in deze blog vooral de hielklachten.

Hielpijn, pijn aan de onderzijde van het hielbeen of de structuren er omheen. Het hielbeen is het grootste bot van de voet, het hele gewicht staat erop. Hier hechten ook belangrijke pezen aan vast, de peesplaat aan de onderzijde van het hielbeen en de achillespees aan de achterzijde. Pijn aan de hiel is zelden een gevolg van een ernstige aandoening.

Vaak is er een irritatie, ook wel overbelasting genoemd. Dit ontstaat vaak in de aanhechting van de achillespees. Er kan ook een slijmbeurs ontstaan, bijvoorbeeld door druk van de schoenen. Bij kinderen kan ook de ziekte van Sever ontstaan, er ontstaat overmatige trekkracht van de achillespees aan het hielbeen waar de groeischijf aanwezig is. Bij een groeischijf is vaak een zwakke plek en dus sneller een overbelasting aanwezig. Groeischijven zorgen ervoor dat lengtegroei van botstructuren mogelijk is.

Klachten kunnen ontstaan bij nieuwe, of juist versleten schoenen, bij overbelasting dus veel lopen of sporten. Maar ook bij een groeispurt. Vooral kinderen tussen de acht en twaalf jaar krijgen te maken met hielpijn tijdens en na lopen of sporten.

Wanneer de achillespezen kort zijn, bijvoorbeeld door de actieve groei van het onderbeen of door te weinig warming-up en stretch oefeningen, zullen klachten eerder optreden.

Operatief ingrijpen is niet nodig, het rekken van de achillespees kan vaak een positieve bijdrage aan het herstel bieden. Soms is het nodig om tijdelijk te stoppen met sporten. Zolen kunnen ook een aandeel hebben om de hiel te ontlasten van de trekkracht van de pees en de druk op het hielbeen. Een operatie is eigenlijk nooit nodig.

Wij zien deze klacht regelmatig dus kijken graag mee voor het best passende behandelplan. Zoals het aanmeten van zolen en of het adviseren van rekoefeningen of andere schoenen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Hielpijn bij kinderen.