Ga naar de inhoud
Home » Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking of bursitis van de hiel komt vaak voor, vooral bij sporters, wandelaars en actieve mensen. De klachten ontstaan meestal tussen de leeftijd van 30 tot 60 jaar. 

Een bursitis is een klein met vloeistof gevuld zakje, die dient als een soort stootkussentje voor de gewrichten en botten. Wanneer een slijmbeurs zelf ontstoken raakt, veroorzaakt dit zwelling, roodheid en pijn bij het lopen. De pijn is vaak het hevigst als men ‘s morgens opstaat, na rust, na een werkdag met veel lopen of na het sporten. De pijn is vaak stekend van karakter. Soms kan de pijn zo erg zijn dat je niets meer kan doen. 

De oorzaak van een slijmbeursontsteking is altijd overbelasting. Dit kan ontstaan door intensief hardlopen maar ook bij mensen met een staand beroep. 

Een podotherapeut stelt een behandelplan op waar u zelf mee aan de slag kan: 

  • Oefeningen en rekoefeningen om de voet te helpen genezen. Dit kan het strekken van de kuitspier en andere specifieke rekoefeningen omvatten, indien de bursea zich rond de achillespees bevindt.
  • Schoenadvies. Bij schoenadvies wordt gelet op de juiste lengte, breedte en stevigheid van de schoen. 
  • Breng uw voet omhoog bij het zitten.
  • Aan laten meten van zolen om de stand van de voeten te veranderen
  • Bouw sportactiviteiten langzaam terug op.

Er kan een vilt aangebracht worden op de plek waar de slijmbeursontsteking zit. Hierdoor wordt deze plek drukvrij gehouden en de belasting waardoor de slijmbeurs vermindert.