Ga naar de inhoud
Home » Aandoeningen » Neuropathie bij diabetes

Neuropathie bij diabetes

Klachten bij Diabetische neuropathie

Slechte doorbloeding en infectie zijn de grootste oorzaken van het ontstaan van voetproblemen. Neuropathie bij diabetes, oftewel beschadiging van de zenuwen door diabetes, veroorzaakt dat je minder tot geen pijn meer voelt in de voeten en je bijvoorbeeld een wondje niet zult voelen. Met een optimale bloedsuikerspiegel kun je de kans op uitbreiding van de neuropathie voorkomen. De podotherapeut kan de neuropathie met enkele simpele testen voor u nakijken. Dit gebeurt o.a. met een stemvork en monofilament. Door neuropathie kunnen pijnlijke benen ontstaan, niet te verwarren met rusteloze benen. Pijn of een moeilijk te omschrijven gevoel. Soms alsof tenen los in schoenen liggen. Neuropathie zorgt ervoor dat niet alle voetproblemen opgemerkt worden. Bij wrijving in de schoenen kan een blaar ontstaan, wordt deze niet opgemerkt kan het een wond worden. Omdat diabetes mellitus (suikerziekte) ook zorgt voor een afwijking in de bloedkwaliteit kan het zijn dat wondjes die ontstaan minder goed genezen. Een diabetische wond is altijd een gevaar. Neem direct contact op met de huisarts of podotherapeut wanneer wondjes in 3 dagen niet verbeteren. Als vuistregel kan aangehouden worden dat wonden in 14 dagen helemaal genezen moeten zijn, is dit bij u niet het geval zoek dan zeker hulp. Naast neuropathie kan ook een verminderd zicht voorkomen bij diabetes, waardoor het lastig is om dagelijks uw voeten te inspecteren. Toch adviseren wij dit. Een vergrotingsspiegel kan hierbij uitkomst bieden, of uw partner kan meekijken. Kijk ook goed tussen en aan de onderkant van de tenen. Het klauwen van tenen, of een verandering van voetvorm is ook een veel voorkomend verschijnsel bij neuropathie. Dit hoeft niet perse met klachten gepaard te gaan. Het kan wel, klauwtenen zitten eerder strak in uw schoenen. Een instabiel looppatroon, lopen alsof u dronken bent, niet op een rechte lijn kunnen lopen. Veel voorkomende klachten bij neuropathie. Neuropathie zelf is niet op te lossen, wel is het mogelijk problemen te voorkomen. De klachten die ontstaan zijn vaak na grondig onderzoek ook te verminderen. De podotherapeut is hiervoor de aangewezen persoon.

Onderzoek door de podotherapeut

Voor het onderzoek naar de status van de diabetische voet wordt gebruikt gemaakt van verschillende meetinstrumenten. Naast een voetinspectie, functieonderzoek, loopanalyse, schoeninspectie wordt ook specifiek gekeken naar:
  ~ Bloeddoorstroming middels palpatie en Doppler van de voetarteriën
  ~ Neurologisch onderzoek door middel van monofilament 10 gram, stemvork
  ~ Infraroodhuidtemperatuurmeting
  ~ Drukmeting onder de voet tijdens stand en looppatroon middels RS scan
  ~ Voetstand en belasting
  ~ Schoenen

Therapiemogelijkheden:

  ~ Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet, waardoor de functie van de voet verbetert een stabieler looppatroon ontstaat en pijnklachten zullen verminderen of verdwijnen
  ~ Tijdelijke vilttherapie om drukplekken en pijnlijke plekken te ontlasten
  ~ Siliconenorthese om afwijkende teenstanden te corrigeren of drukplekken te ontlasten
  ~ Advies omtrent schoeisel, voetverzorging en wondverzorging
  ~ Periodieke screening(check up) om veranderingen en risico’s in kaart te brengen en preventief te werk te gaan
Bij het onderzoek en behandeling van de Diabetische voet door de podotherapeut wordt gewerkt volgens de richtlijnen Diabetische voet.