Ga naar de inhoud
Home » Aandoeningen » Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Niemand is volledig symmetrisch, vaak geeft dat helemaal geen klachten. In sommige gevallen hebben mensen wel pijnklachten of bewegingsproblemen als gevolg van a-symmetrie. Klachten kunnen dan bijvoorbeeld voortkomen vanuit een beenlengte verschil. De rug, heupen, knieën en zelfs de enkels en voeten kunnen u dan hinderen tijdens het gaan en staan. Sommige mensen hebben sterk het gevoel scheef te lopen, anderen merken dat hun schoenen ongelijk afslijten.

Een beenlengteverschil kan nagemeten worden met behulp van een röntgenfoto op verwijzing van een huisarts. Een verschil tot 2centimeter wordt in de medische wereld niet gezien als afwijkend. Maar vaak is er een kleiner verschil en met behulp van testen en metingen kan de podotherapeut ook nagaan of dat er een beenlengteverschil aanwezig is.

Tijdens een consult kan er gekeken worden of dat het bekken goed staat, een bekkenrotatie of een bekkenscheefstand kan een beenlengteverschil veroorzaken en een scheve wervelkolom veroorzaken.

Stabiliteit- en krachttesten worden uitgevoerd om links en rechts verschillen in kaart te brengen. Naast deze testen zal er een drukmeting gedaan worden om na te gaan wat uw gewichtsverdeling is. Dit zal zowel statisch als dynamisch uitgevoerd worden om op elke vlak de links en rechts verschillen naar voren te krijgen.

Wanneer alle testen zijn uitgevoerd, maakt de podotherapeut daaruit op of dat er vermoedelijk een beenlengteverschil aanwezig is wat de problemen geeft. De kennis van de podotherapeut is hierin van belang om de juiste opsomming te kunnen maken.

Een beenlengte verschil na een operatie

Heeft u een heup- of een knieprothese? Na een operatie kan een verschil tussen links en rechts aanwezig zijn. Hier hoeft lang niet altijd wat aan gedaan worden, want uw arts heeft dit met opzet gedaan om ervoor te zorgen dat het gewricht juist blijft zitten. Niet iedereen kan wennen aan de nieuwe stand en dit kan uw herstel belemmeren. Dat is het moment waarin u op uw gevoel moet afgaan en de bevindingen van uw fysiotherapeut meeneemt om het verschil na te laten meten.

Uw podotherapeut gaat na welke hoogte van de verhoging uw beter te laten lopen. Dit zal altijd in samenspraak gaan met u en eventueel uw fysiotherapeut.