Ga naar de inhoud
Home » Samenwerken Podotherapeut en Pedicure 

Samenwerken Podotherapeut en Pedicure 

In de voetzorg werken enorm veel verschillende voetenliefhebbers. Zo bestaan er podotherapeuten, podologen, podoposturaaltherapeuten, pedicures, medisch pedicures en voetreflextherapeuten. Ieder met een eigen opleiding, eigen manier van werken. Soms wordt het ene beroep door de andere als concurrentie gezien. Beter is als ze samenwerken.  

Neem bijvoorbeeld de chronische ziektebeelden. Deze veroorzaken regelmatig een verlies van het oppervlakkige gevoel in de voeten. Een verminderd gevoel kan problemen veroorzaken als drukplekken of wondjes die niet gevoeld worden. Ingroeiende nagels die te laat opgemerkt worden. De pedicure verzorgt deze voeten, zij kent de persoon achter de voeten en kan de veranderingen nauwlettend in de gaten houden. Mochten er zich problemen voordoen die meer medische kennis nodig hebben, dan is het fijn als de pedicure de podotherapeut kan benaderen. Wanneer snel gereageerd kan worden en meer ellende aan de voeten voorkomen kan worden.  

In de praktijk heb ik het voorbeeld van een ambulante pedicure, die belt mij op wanneer de bij de cliënt aan het behandelen is. Ik spreek direct de client, haar dochter die toevallig aanwezig is de pedicure. Samen komen we tot het beste behandelplan. Twee weken later zie ik mevrouw in de praktijk en ligt de plek drukvrij zoals besproken is. Hiermee hebben we erger voorkomen, onnodige zorgkosten vermeden en de huisarts niet eens nodig gehad om het probleem op te lossen.  Zorg zoals deze komt lang niet altijd voor, maar zou de zorg voor artsen zo enorm kunnen ontlasten.  

De podotherapeut is de hoofdaannemer in de voetengezondheidszorg, op het gebied van voorkomen van voetwonden. Mensen met chronische ziektebeelden waarbij een verlies van het gevoel aanwezig is, die eventueel onderliggend vaatlijden hebben komen voor deze basisverzekerde zorg in aanmerking. Verwijzing van de arts is nodig voor deze zorg. Bij twijfel is het altijd mogelijk om dit met de pedicure of podotherapeut te overleggen.  

Om korte lijnen te creëren werken we met speciaal ontwikkelde software om zaken rondom de voeten vast te leggen. In deze software kunnen pedicures en podotherapeut veilig en gemakkelijk gegevens uitwisselen.   

Wilt u meer weten als client, of bent u als pedicure geïnteresseerd in samenwerking, neem gerust contact met ons op wij werken enorm graag samen.