Ga naar de inhoud
Home » Achillespeesklachten

Achillespeesklachten

Een blessure van de achillespees betekend pijn. Pijn op de hiel of boven de hiel, die ontstaat als de kuitspier veel gebruikt wordt. Een veel voorkomende klacht, bij zowel sporters, als niet-sporters.

De achillespees is een sterke pees die de kuitspier met het hielbot verbind. Het is een pees, en minder goed doorbloed, dit maakt het herstel vaak langer.

De oorzaak van achillespees klachten is vaak overbelasting. Wanneer er te weinig rust is na een forse belasting en dit keer op keer gebeurd ontstaat de pijn.

De pijn die ontstaat aan de achterzijde van het onderbeen kan scherp of stijf zijn. Soms is het mogelijk om er doorheen te lopen, vaak komt de klacht toch ook wel weer terug na de inspanning. In een later stadium ontstaat ook vaak startpijn, bij opstaan.

Oefeningen om de kuitspier te versterken zijn een mogelijkheid voor herstel. Rekoefeningen. Braces. Zolen. Wat belangrijk is om te weten dat er geen standaard behandeling bestaat voor het herstel. Het allerbelangrijkste is om de oorzaak te achterhalen, waarom de klachten ontstaan zijn. Het aanpakken van de oorzaak kan de klachten sneller laten verdwijnen.

Wat bij kan dragen is het verbeteren van de doorbloeding, rol met een bal onder de peesplaat van de voet dit kan ook zo bij de kuit in een zittende positie. Ook rekoefeningen, in het begin onbelast door op een verhoging te gaan zitten, de tenen naar boven te trekken en het onderbeen te strekken.

De belasting kan u het beste pas weer opbouwen wanneer de pijn en of stijfheid bijna weg zijn. Gemiddeld duren de hielklachten 3 maanden.  Soms zijn de klachten pas na jaren helemaal over.

Wanneer u twijfelt of de podotherapeut u kan helpen bij uw klachten stuur dan gewoon een email en leg uw pijnklachten voor, wij zullen beoordelen of een behandelplan mogelijk is.

Achillespeesklachten