Hardlopen is een veel beoefende sport en zelfs hobby. Helaas gaat het niet altijd pijnloos. Het is en blijft een fysieke belasting die ook gecontroleerd moet verlopen, want anders kunnen er nare blessures op de loer liggen.
De meeste blessures manifesteren zich vanaf de voet naar de knie. Veelal gaat het hier om pezen of aanhechtingen die aangedaan zijn. De meeste hardloopblessures zijn overbelasting blessures, maar ook kunnen er zich acute spierscheuringen voordoen of verzwikkingen.
Hoe ontstaan hardloopblessures
Veel mensen beslissen om op een spontaan moment te gaan hardlopen, waarbij er gewoonweg een rondje wordt uitgestippeld. Helaas bouwt niet iedereen het rustig op en dat kan betekenen dat de afstand te ver is voor het lichaam of dat er met een te hoge hartslag wordt gelopen. Wanneer dit herhaaldelijk gebeurt, dan kan dat resulteren in een overbelasting blessure. Een blessure kan uw plezier bederven. De klachten houden veelal lang aan, ook wanneer er wat aan gedaan wordt.
Overbelasting is dan ook beter om te voorkomen. Hierin adviseren we dan ook altijd bij beginnende hardlopers om een schema te volgen. Dit kan heel frustrerend zijn, want vaak wordt ervaren dat je meer kan geven tijdens het hardlopen, maar het vermindert de kans op het krijgen van een blessure wel degelijk. Dit moet dan ook goed onthouden worden en zo bouw je een goede basis op om het hardlopen verder uit te breiden.
Zorg er ook altijd voor dat er veel afwisseling is in looptrainingen. Dat wil zeggen dat je niet altijd korte of lange afstanden moet gaan lopen, of altijd op een harde ondergrond. Op deze manier prikkel je het lijf om aan verschillende omstandigheden te kunnen wennen, je maakt het opbouwen leuker en je zult ervaren dat het ook een verschil gaat geven in voldoening.
Daarnaast is het verstandig niet altijd eenzelfde tempo aan te houden, train ook eens een interval. Het loopschema helpt je hier vaak al bij. Een eentonige herhaaldelijke training vergroot ook de kans op het krijgen van blessures.
Verder is het van belang dat de schoenen goed bij de voeten en looptechniek passen. De podotherapeut kan u hier goed in adviseren en waar het nodig is zolen aanmeten. Een schoenadvies passend bij uw looppatroon waarmee u naar een gespecialiseerde sportschoenenzaak kan gaan hoort ook tot het werkgebied van de podotherapeut.
Acuut
Naaste de hierboven genoemde risicofactoren voor een overbelasting blessure, zijn er ook acute blessures. Vaak zijn dat spierscheuringen door een verkeerde stap of een te hoog looptempo of verzwikkingen door een misstap. Een acute blessure is helaas niet altijd te voorzien, maar het is wel belangrijk dat deze goed behandeld wordt.