Ga naar de inhoud
Home » Knieklachten bij hardlopen

Knieklachten bij hardlopen

Hardloopblessures, voorkomen en genezen.

De lopersknie is een van de meest voorkomende knieklachten bij hardlopers. Pijn rond en aan de achterkant van je knieschijf. Deze pijn ontstaat vaak bij een trap aflopen of wanneer je van een berg naar beneden loopt.

De knieschijf wordt ook patella genoemd, zo wordt deze klacht door artsen omschreven als het pattelofemoraal pijnsyndroom.

Bij een lopersknie is er meestal geen directe schade aan het kniegewricht zelf. Vaak zijn het de spieren en pezen rondom de knie die de pijn veroorzaken. Deze functioneren niet goed genoeg bijvoorbeeld door een verkeerd looppatroon. Het verkeerd scharnieren van het gewricht tijdens het lopen.

Het nakijken van het looppatroon en de schoenen kan al de oorzaak aantonen. En soms is de oplossing heel makkelijk met een paar andere schoenen of een paar zolen. Ook spierversterkende oefeningen kunnen helpen, rekoefeningen en rust.

Bij hardlopen hebben knieën veel te verwerken, het is daarom niet vreemd dat knieklachten een veel voorkomende blessure is bij hardlopen.

Voor een herstel bouw je langzaam weer je rondje hardlopen op, neem voldoende rust. Doe een warming-up en een cooling down. Gebruik de juiste hardloopschoenen en let op de ondergrond waar je op loopt.

Loop niet door bij een ontsteking, probeer dan echt rust te nemen zodat de ontsteking van de aangedane structuren kan herstellen.  Andere knieklachten die kunnen ontstaan zijn pijn aan de buitenzijde van de knie, het iliotibialis frictiesyndroom genoemd. De pees aan de buitenkant van de knie is dan ontstoken. Deze pees zorgt voor de stabilisatie van de knie. De oorzaak van de pijn kan dus ook hier liggen aan een verkeerd gebruik van de knie, bijvoorbeeld door het looppatroon.

Knieklachten bij hardlopen