Ga naar de inhoud
Home » Aandoeningen » Nagelklachten

Nagelklachten

Nagelklachten in verschillende gradaties

Uw nagels beschermen de zenuwuiteinden in de toppen van de tenen. Hierdoor voorkomt u eeltvorming en gevoelsverlies in tenen.

Veel voorkomende nagelklachten zijn:

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide teennagel ontstaat meestal door afscheuren, verkeerd afknippen of door het dragen van ongeschikte schoenen. De nagel groeit in de huid, er vormt zich roodheid en een ontsteking met soms pus. Dit komt vaak voor bij de nagel aan de grote teen. De pedicure kan ingegroeide nagels vaak goed verhelpen en u tips geven ter preventie. Lukt dit niet dan kijkt de podotherapeut graag mee.

Ingroeiende nagel

De nagelwal is rood en pijnlijk, de nagel is nog niet door de huid heen. In dit stadium kunnen veel problemen voorkomen worden. De pedicure helpt u hier vanaf, lukt dit niet dan zoekt de podotherapeut graag naar de oorzaak van de druk.

Bolle nagel / tunnelnagel

De nagel heeft een afwijkende bolle vorm en drukt tegen de zijkant van uw nagelbed aan. De oorzaak kan regelmatig stoten zijn of erfelijkheid. De vorm van de nagel kan aangepakt worden met een nagelbeugel.

Schimmel- of kalknagel

De schimmelnagel wordt in de volksmond ook wel kalknagel genoemd. De schimmel kan afkomstig zijn van een infectie van de huid elders op de voet, vaak bij een verminderde weerstand. Het begint vaak in een hoekje van de nagel. Wordt de schimmel niet bestreden dan kunnen alle nagels geïnfecteerd worden. De nagel kan indien nodig dunner worden gefreesd zodat het er mooier uitziet. De schimmelinfectie zelf moet bestreden worden.
Er zijn veel middelen op de markt tegen schimmelnagels. Niet alle middelen werken even goed of voor iedereen even effectief. De middelen moeten consequent worden gebruikt. Behandeling van een schimmelinfectie aan de nagel kan in overleg met de huisarts, de (medisch)pedicure kan helpen de nagel te begeleiden met uitgroeien. Vergeet sokken en schoenen niet schimmelvrij te maken voor een optimale behandeling.
De podotherapeut kan een behandelplan op maat maken in overleg met u. Zeker wanneer u denkt alle stappen en middelen al geprobeerd te hebben. 

Ontstoken nagel(wal)

Vaak is de oorzaak een ingegroeide nagel. Bij deze acute situatie kan het ingegroeide stukje nagel verwijderd worden door de podotherapeut. Daarna wordt de huid beschermt door een gaasje tussen de nagel en de huid. Neem bij een ontsteking geen voetbad. Hierdoor worden de huid en nagels week, waardoor de huis minder snel geneest. Bovendien kunnen schimmels en bacteriën zich sneller voortplanten in een vochtige, warme omgeving. Uw voeten afspoelen met de douchekop kan wel. U kunt uw ontstoken nagel het beste dagelijks verzorgen met een desinfecterend middel en een schone pleister. Mocht behandeling bij de podotherapeut u niet helpen kan de huisarts een deel van de nagel onder verdoving verwijderen.

Breekbare nagel

Nagels die bij de minste aanraking scheuren of breken. Dit zijn geen gezonde nagels. Nagels weerspiegelen je gezondheid. Medicijngebruik, stress, milieuvervuiling, een chronische ziekte of chemotherapie kunnen nagels aantasten. Probeer hier zelf aan te werken. Blijven nagels scheuren dan zou een nagelverharder kunnen helpen.