Uw kind is aan het groeien en geeft aan last te hebben van zijn hakken of knieën. Het kan ook een eenzijdige klacht zijn. Een kind dat in de groei kan “groeipijn” ontwikkelen. Maar wat is dat dan, “groeipijn”?
Groeipijn is eigenlijk niks anders dan dat de botten sneller groeien dan de spieren. De spieren komen daardoor onder veel spanning te staan. Dit hoeft echter nog geen klachten te geven. We zien vaak dat groeipijn ontstaat bij intensief sportende kinderen. De reden hiervoor is omdat de spieren dan onder zulke grote spanning komen te staan, dat de belastbaarheid van de spieren wordt overschreden.
Welke groeipijnen zien wij als podotherapeuten het meest? Os-good Schlatter en Morbus Sever.
Os-good Schlatter is een knieklacht bij (sportende) kinderen tussen 10 en 15 jaar. Morbus Sever is een hielklacht bij (sportende) kinderen tussen 8 en 14 jaar.
Morbus Sever
Deze klacht ontstaat dus bij kinderen in de groei. Vooral sportende kinderen zijn hier gevoelig voor. Wat gebeurt er dan waardoor deze klachten ontstaan? Om dit makkelijk uit te leggen is er wat voorinformatie nodig. Op de afbeelding is een groeischijf te zien. Deze groeischijf is nog niet vastgegroeid aan het hielbeen. Dit gebeurt na de 14e levensjaar. De achillespees en kuiten hechten aan op deze groeischijf. Zoals eerder aangegeven, groeien de botten sneller dan de spieren, waardoor de spanning op de spieren toeneemt. Deze spanning neemt tijdens het sporten enorm toe. De achillespees “trekt” de groeischijf van zijn plek, waardoor er pijnklachten ontstaan. In sommige gevallen gaan de klachten vanzelf over en hoeft u zich als ouder geen zorgen te maken hierover.
Blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact met ons op, zodat wij dit met u kunnen doornemen en een persoonlijk behandelplan kunnen opstellen voor uw kind.