Ga naar de inhoud
Home » Belasting en belastbaarheid

Belasting en belastbaarheid

Deze blog is vooral interessant voor sporters en wandelaars. Regelmatig leggen wij het ‘Belasting en Belastbaarheid-model’ uit. Wat houdt dit model in? Aan de hand van een voorbeeld zal dit toegelicht worden, zodat het helder is voor u.

Belasting en belastbaarheid-model

Belasting en belastbaarheid

Allereerst hoort uw podotherapeut aan welke belasting u wekelijks heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wandelen of andere sporten die u wekelijks beoefent. Tijdens/na het sporten of misschien zelfs al overdag krijgt u klachten aan voeten of benen. U vertelt dat de enige verandering is, is dat u wat meer bent gaan sporten. Maar juist deze verandering betekent voor uw lijf veel meer dan u denkt. Hier komt het belasting en belastbaarheid-model aan bod. Zoals gezegd aan de hand van een voorbeeld zullen we dit toelichten.

Voorbeeld:

Stel uw maximale belasting is 20km per dag. Deze 20km is opgebouwd uit de stappen/meters die u maakt tijdens uw werk, dagelijks handelen en uw sport. Wanneer je deze 20km hebt bereikt, gaat uw lichaam klachten ontwikkelen.

Welke factoren zijn van invloed? Conditie, looppatroon en voeding. Wij als podotherapeuten richten ons met name op het looppatroon en de conditie.

Conditie: Hoe slechter de conditie, hoe lager je maximale belasting (in dit geval dus die 20km).

Looppatroon: Hoe nadeliger je looppatroon, hoe harder je spieren moeten werken om klachten te voorkomen. Een voorbeeld om dit toe te lichten: Wat voor iemand met een “normaal” looppatroon 1 stap is, is voor iemand met een nadelig looppatroon gelijk aan 2 of 3 stappen. Daarom is uw looppatroon ook van belang.

Podotherapeuten stellen een behandelplan voor u op dat gericht is op uw conditie/maximale belasting én uw looppatroon. Voorbeelden van behandelingen zijn spieroefeningen gerelateerd aan uw sport en persoonlijke podotherapeutische (sport) zolen. Mocht u zich aangesproken voelen of twijfelt u over uw belasting-belastbaarheid maak dan een afspraak voor een gewoon goed gesprek.